Безценни съвети за родителите на първокласник

След като родителите на малкия първокласник вече са избрали училище за своето дете, където то да получи възможно най-доброто образование, и са се запознали с необходимите учебници и помагала, трябва да обърнат внимание на това как да помогнат на малчугана да свикне по-бързо с новата си роля на ученик. Ето няколко съвета, които без съмнение ще са от полза на родителите на всички първолаци.

– Вдъхнете увереност на детето най-вече на първи учебен ден, когато то ще се сблъска с изцяло нова среда и непознати хора, но му бъдете опора и след това, за да може да ходи на училище с удоволствие и да му е интересно да използва помагалата и учебниците.

– Ако на малкия ученик му е трудно да става сутрин, планирайте времето си така, че да успявате да се оправите и да тръгвате навреме, за да не закъснява за училище.

– Обособете ученически кът с бюро и пособия за писане и рисуване – химикалки, цветни моливи, пастели, водни боички и т.н. Така детето ще може да държи всичките си учебници и помагала на едно място и ще има къде да подготвя своите домашни за училище.

– Купете подвързии за всички учебници и помагала, за да се запазят кориците здрави до края на учебната година.

– Дайте на детето право на избор и го научете да бъде самостоятелно. Нека само избере тетрадките и раницата за училище – много е важно те да му харесват, за да му е приятно да ги ползва. Освен това е добре да се научи да подрежда помагалата и учебниците си и само да си приготвя чантата.

– Не стресирайте първокласника излишно и не го плашете с трудности или неуспехи. Вместо това му вдъхнете увереност и спокойствие, за да може да отваря учебниците и помагалата с желание.

– Не се карайте на малкия ученик за оценките, които получава в училище, защото в първите класове приучаването към самостоятелност и дисциплина са много по-важни. Помагайте на детето с нещата, които му е трудно да запомни или които не са обяснени по достъпен начин в учебниците или помагалата.

– Обсъдете с учителя всичко, което ви интересува. Добре е обаче това да се случи на спокойствие, когато премине еуфорията около първия учебен ден.

– В зависимост от интересите на бъдещия първокласник, можете да го запишете на някакъв спорт или друго извънкласно занимание. Това ще помогне на малкия ученик да развива своите способности и таланти и да прекарва пълноценно времето преди или след училище.

Описаните по-горе съвети ще помогнат на всеки родител да намери правилен подход към своя първокласник и да му помогне да свикне лесно и бързо с училището, с учебниците и помагалата, с учебната среда като цяло.